Saturday, 17 December 2011

Aunty Aini's

Saje-saje try mkn satu tempat ni. takdela jauh sgt dr umah. Papa la ni yg sibuk sgt nk blanje mkn. Memule papa ajak try pizza dominos yg baru tu. Aku plk x rase nk mkn pizza. Akhirnye kitorg pun pegila tempat mkn yang bernama Aunty Aini's ni. Papa kate masakan melayu dia biase2 je. Sbb pada pendapat papa....blh dpt masakan yg sama, yg lg sedap rasenye, dgn harga yg lebih brbaloi baloi. So, buat ape nk buang duit kat situ kan? Itu pendapat je...jgn terikut-ikut ye.. =)

...aku google je pic ni. tak dan nk snap2 time ujan, mlm plk tu. mau kene sound ngan encik suami kang...

Yang tak dinafikan, environment kt tempat mkn tu blh thn best la. konsep garden kan? mestilah byk pokok2. Duduk pun meja jauh2. Cume kebetulan kitorg kurang bernasib baik sbb time dtg tu ujan, kene duduk dlm pondok (staf situ panggil rumah hijau, sbb pondok tu derang cat kaler hijau kot). bile duduk dlm pondok tu...cume ade 2 meja jek. Tgh sedap2 duduk, tetibe ade 1 famili dtg duk sblh. kurangla privacy. sbb meja agaks dekats la jugaks. huhuuuu... tu yg xde snap2 pic sgt, segan beb!. Dah nk habis mkn, baru famili sblh tu siap & beredar.

...masuk2 je akan nmpk tempat ni...
Yang kelakarnye, mase famili tu dh start mkn...kitorg plk baru nk mkn. Kakak damia mcm biase akan bace doa & suarenye plk blh thn bkn pelahan. Terkedu kitorg sbb famili sblh (suami + isteri + 2 anak yg dh skolah) tu mkn xde bace doa & tadah tgn. Siap anak2 kt famili tu tertoleh toleh kt meja kitorg. Serba slh plk mama & papa time tu... nak buat mcm mane, dh mmg mcm tu amalan damia....nk mkn kene bace doa...tadah tgn betul2. x salah kan? =)

Pendapat aku plk, menu western kt situ so so jek. kurang berbaloi dgn harganye. snang kate x bape sedap la. aku mkn lamb chop. separuh masa pertama mkn...aku dh pening2 mabuk...haha. papa ckp sbb lamb tu x cukup msk kot. xtaula...mcm2 blh jd penyebab kan? mungkin jgk disebabkan aku sndri alah time tgh pegnen ni. chicken chop papa pun x sedap. mushroom soup pun xsedap. fries x best. air pun x best. rege air rm5, aku igtkn jus orange tu = fresh orange. rupenye ala2 kordial jek. haru tul tekak nk minum. baik mkn mknn camni kt secret recepi or mane2 francais. Aku rase nailis kt sentul atau chop & stick kt kg baru lg ok kot. kesimpulannye kitorg xmau dtg lg...hehe...babai aunty ainis. tp semuanye terpulang pada selere tekak masing2 ye...mesti ade tekak yg suke kan?  =)

ni je la pic yg aku sempat snap (dlm umah ijau tu), kebetulan famili sblh tu dh blah...heh heh.

...lebarnye pipi kakak...

...aku suke gile tgk pose papa & damia time ni, suweeeetttt!...
**love both of you**

pssttt!!! aku rase jd mahal sbb dulu anthony bourdain penah dtg kot. siap msuk tv lg. channel travel & living kalo x silap (skang TLC).

sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Thursday, 15 December 2011

Kakak Pun Nak!

Disebabkan hari2 kakak damia akan ikut papa & mama gi punch in sblm hntr dia gi taska. Hari-hari jgkla la kakak damia akan tlg pegangkan kad staf papa or mama (ikutla sape yg dia nk follow pepagi tu). Setiap kali tu jgkla dia akan belek2 kad holder papa & mama dia. Nampak berkenan je tgk kakak? Mama yg baik hati ni pun, amikla inisiatif tuk buatkan satu tag yg simple tp comel tuk kakak damia yg tomel itu.

Kakak damia suke ngan tag yg mama dia buatkan ni. siap ade tali lanyard lg. hari2 simpan dlm bag barney dia. Klau ade masa nanti mama buatkan kad holder yg tomel ye sayang! 

 ...mama xsure text ape nk isi kat tag ni...
...mama terlupe letak gambar la kakak, sowwy eh...

sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Tuesday, 13 December 2011

Hujung Tahun Yang BZ...

As salam...

Terase sgt sibuk nk mengakhiri hujung tahun ni. Semakin terase juge penat di badan. Hari-hari keje banyak, smpai pening2 kepala. Kejap org tu cari kejap org ni cari, kejap big bos panggil. Bersabar je la ye fatin. Hari2 nk tido terase sakit2 badan. Wlaupun hari2 cube tido awal...seawal jam 10. Tapi nk bangun esok pg tetap terase liat. Tak cergas langsung rase. Seksa je rase nk bangun pagi. Kompem terase sakit satu badan....mungkin juga disebabkan perutku dh bertambah besar. Tp aku tetap gagahkan jgk dtg keje, takde nk ngelat2 amik MC. Aku xmo nnti anak aku pandai mengelat dlm hidup. So, dari dia dlm perut aku kene jd ibu yg kuat semangat. Xmo jadikan pegnen sebagai alasan tuk mls2 keje, cuti2 (MC) tanpa sebab & byk lg yang x perlu aku ikutkan sgt. Sgt cukup dgn layanan sempurna dari encik suami sepanjang aku pegnen ni. Biarla kt opis aku penat bagai2, tp kt umah encik suami sgt byk membantu meringankan beban. Tp nak manja lebih2 pun xblh jgk...takut2 nnti baby yg lahir manja sgt & kurang pandai berdikari. Bersederhana lbh baik =)

Oleh itu, aku kenela bersabar dgn segala ujian yang mendatang. Kuatkan semangat, gagahkan diri. Insya-Allah akan ade & dtg kelapangan di sebalik kesibukan ni. Aku bekerja pun kerana Allah (kene slalu igt pesan abah). Wlaupun bos takde, aku mampu disiplinkan diri tuk selesaikan keje. Aku mampu bekerja tanpa menunggu arahan bos. Aku keje bkn sbb bos ade depan mata. Alhamdulillah...aku bkn bersifat begitu. Allah kan Maha Adil, maka tunggu saja nikmat dari-Nya. Insya-Allah.... Allah kan bersifat Ar-Rahman Ar-Rahim. Hanya perlu yakin kepada Allah Yang Maha Mengetahui =)

Hari yang ditunggu pasti akan tiba....insya-Allah =)

 aku....sgt suke pelangi!

Sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Saturday, 10 December 2011

Damia....damia....

Minggu ni papa xde lg. Papa asyik out station jek. Blh kate tetiap minggu papa xde. Tp minggu ni papa kt semban jek. so hati ni blhla bertenang lg. sbb x terase jauhnye. mase papa kt pangkor, mmg aku menangeh sbb terase jauhnye jarak yg memisahkan we ols..(mcm org sakan brcinte plk aku ni). tp yg peliknye, bile papa stakat kt semban tu...damia ni blh plk dia touching2. menangis bagai nk rak (suare xdela teriak teriak, airmate je...dh mcm empangan pecah). Duk la ulang2 ckp "nak papa...nk papa...". Sian btl tgk dia. merah idung, mate & mulut. smpai2 sedu2 x terkeluar suare.

...ni la muke budak kecik yg menangis rindukan papa dia...

Dah sian tgk dia mcm tu, aku pun call la papa....bg damia ckp ngan papa. dia mcm dh ok. susah dia nk ckp sbb suare trsekat-sekat. bile letak je fon, dia sambung lg plk! igt dh habis dh drama sedih td. rupenye tak...siap berepisod episod plk. smpai 3 kali gak call papa dia (cubaan papa memujuk jarak jauh x berjaya...haha)

dah xtau nk pujuk camne, aku saje buat gaya merajuk. aku berpaling dari dia, aku ckp... "xpelah kakak, kakak asyik ckp nk papa je....kakak xnak mama kan?". Dan dan time tu...trus dia dtg peluk aku & ckp "nak mama....". (heh heh...terrer x aku brdrama ngan anak?). xsangka plk brjaya taktik ni. bagus2...geliga mama! =)

nmpk damia mcm dh ok jek. aku pn saje la mntk tlg dia sapukan losyen kt tumit aku yg dh kasar & merekah mcm tanah kemarau ni. mungkin dek berat badan yg dh brtambh-tambah ni kan. Damia mmg suke aktiviti mcm ni. Laju je dia amik losyen & sapu...best je rase ade dayang tlg sapukan losyen sambil baring tgk tv. Rase bertuah badan ade anak yg dh blh diharap...syukran! Rajin anak mama ni....rajin smpai besar ye sayang  =)

...muke happy! hati dh terpujuk...

 ...sila abaikan kaki yg bengkak itu, dh mcm kaki gajah! huhu...
...tekun mcm tukang urut mama tgk...

sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Thursday, 8 December 2011

May.....Be A BOY!

Salam....

Arini aku gi check up. Minggu ni dh masuk 31 minggu. Rase kejap je dh lbh kurang 7 bulan. Kadang tu mcm x caye je rase. Apepun...syukur alhamdulillh, kesihatan di tahap yang elok.

Check up td, doc scan perut. Tuk makluman, ini adalah kali kedua aku scan sejak dh berbulan-bulan aku pegnen. Tak tau nape. Tp rasenye pegnen kedua ni mcm kurang jumpe doc & scan. Cume jumpe nurse jek. Bile tanye nurse knape. Nurse kate...sbb awak takde ape2 mslh kesihatan....x perlula jumpe doc. Ok...jawapan diterima. tQ cik & puan nurse =)

Alhamdulillah td aku dpt doc yang baik, peramah & caring. Doc yg scan aku sblm ni agakssss kurang peramah. Siyes jek muke bg rawtn. Rase mcm msuk bilik doc tu just tgk dia buat kije je....hehehhee. Takpela..lain org lainla ragamnye kan? Tp doc arini mmg best! 5 bingtang aku bg kt dia (klau blh bg la).

Haish...bile aku nk citer psl baby ni. Byk pulak melencongnye...ngeeee. Td doc scan, dia kate mcm lelaki. 2 kali dia try tgk....nmpk mcm baby boy punye 'tuuuutttt'. Reaksi aku? senyum je la....takde komen pape sgt. Cume aku adela ckp kt doc tu....yg teke pun baby boy pun ramai. Aku redha je jantina ape pun. Yang penting baby sihat, sempurna sifat & dipermudahkan lahir...amin. =). Tak nampak sgt 'tuuuttt' baby tu, scanner kt klinik kesihatan kerajaan tak clear sgt. Takpela...baru anak kedua, klau dpt girl lg pun takpe. =)


Result check up td;
- air ketuban ok, mencukupi
- kedudukan uri ok, berada di bahagian atas
- berat baby ok, 1559 gram
- cume kedudukan baby kurang ok, baby melintang.

Kepala kt belah kanan perut aku. Tp doc kate ok lg. Sbb blm 36 minggu. Klau dh 36 minggu baby masih melintang...kene trus refer ke hospital. Risau plk bile dgr berita ni. Harap2 baby dpt pusing & kepala ke bwh sblm 36 minggu nanti. Mama takmo kene operate. Mama hrp sgt2 dpt bersalin normal mcm mase brsalinkan kakak damia dulu. Mudah-mudahan Allah elokkan keadaan ni, betulkan kedudukan baby & dptla mama bersalin secara normal....amin.

sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Cerita Susu Coklat & Dalili Damia...

Nak citer psl Dalili Damia & rutin barunya. Skrg ni, Dalili Damia dh makin pandai! Setiap kali papa dia gi isi minyak kete....dia msti nk pau air kotak cekelat. Air kotak susu UHT dutch lady perisa coklat tu. Tp damia x panggil air kotak coklat. Dia panggil air "bilo" (sbenanrnye dia nk sebut milo). Mungkin mind set dia...asal kaler cam tu jek.....air tu msti air milo. Cara damia mintak plk mcm2 gaya & ragamnye. Kadang tu direct jek dia mintak "nak air bilo papa". kdg tu tak ckp ape2, tp duk gosok2 mate sambil mulut buat bunyi2 mcm bdk majuk. Bile kite tanye...kakak knape? kakak nak ape....baru dia jwb "nak air bilo". Suare pun ala2 x kuar gitu.

Ada satu kali tu, kete dh gerak kuar dr stesen minyak tu...baru dia ckp nk air bilo. Aduyai....susah la plk nk patah blk. So, mama ni pun pujukla, bgtau yg kejap lg nk singgah kedai nk beli brg, nnti mama belikan kt kedai tu. Nasibla dia ok, nak. Kdg ade bdk kan nk tempat yg sama gak....xmo tempat lain. On the way ke kedai tu mama & papa sembang2 la mcm biase. Tetibe kakak damia blh plk ckp "jgn cakapppp.....kakak nk air bilo". Huh???? terkujat mama ngan papa. tergelak kitorg. Apela damia ni. Agaknye dia takut bile kitorg leka bersembang, kitorg akan terlupe tuk gi kedai belikan air bilo dia tu. Hehehehehee....sabo je la dak damia ni!

So, kesimpulannye....kos isi minyak papa,  klau nk isi RM50...skang dh jd RM51.80 la. Ade tax dr Dalili Damia ni... =)

....senyap je bile dh dpt....

...bile mama mntk sket, dia ckp "dah dah jgn byk2, nnti damia nk minum nnti abis kang"
...sabo je mendengornye...

apepun....mama mmg sentiase geram ngan ngomellan dari mulut si Dalili Damia ni. Bile berckp ade masenye mcm org tua2... =)

sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Kemalangan Mewah Di Jepun..

Arini...aku nk share sket citer psl berita smlm. Pada aku berita ni agak menarik sbb jarang2 sgt nk dgr. Klau nk tau lbh lanjut, bace je berita lanjut yg aku dh google, copy & paste kt sini;
 ....pic by mr google...

TOKYO – Lapan buah kereta sport Ferrari, sebuah Lamborghini dan dua buah kereta Mercedes berlanggar di sebuah lebuh raya di Shimonoseki, tenggara Jepun kelmarin.

Menurut agensi berita AP, polis menyatakan perlanggaran itu disebabkan salah seorang pemandu sebuah Ferrari itu cuba untuk mengubah haluan sebelum kereta tersebut merempuh penghadang jalan.

Kereta Ferrari itu kemudian berpusing di lebuh raya tersebut. Beberapa buah kerata lain berlanggar kerana cuba mengelak Ferrari tersebut.

Tiada seorang yang cedera serius dalam nahas itu tetapi polis di wilayah Yamaguchi menyatakan 10 orang dirawat kerana mengalami luka.

Menurut polis, 14 buah kereta terlibat dalam nahas itu. Agensi berita AFP melaporkan bahawa kos perlanggaran itu melibatkan 300 juta yen (RM12.07 juta). Harga kereta baharu Ferrari ialah lebih 20 juta yen (RM804,794.00) manakala Lamborghini berharga sehingga 30 juta yen (RM1.20 juta).
 
sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Wednesday, 7 December 2011

Sweet Potatoes Crips!

Sweet potatoes crips...home made! aku beli keledek tuk buat pengat. biasela aku, suke beli terlebih bajet. bile dh terlebih tu xtau nk buat ape plk. nk buat keria rase mcm leceh la plk. kang aku jgk yg mkn sorg2. papa bkn suke sgt kuih2 camtu. lastnye aku buat je la kepek. alaa...mcm kepek ubi, pisang & lain2 tu. mule2 tu sume buat x heran jek ngan kepek yg aku dh siap goreng tu. bile aku suh rase, papa ckp...dh penuhla perut baru lps mkn nasik. bile suh damia plk rase...dia geleng jek. hmm...xpe2. biar mama buat iklan!

aku pun mknla smbil kunyah ala2 gaya mcm sedap sgt kt depan derang (sebenarnye aku pakse papa rase!). hahaa...penipu aku ni kan? bile papa dh rase trus dia makan lagi dan lagi dan lagi tak benti2. damia nmpak jek papa mkn x benti2, mulela dia rase tertarik. kelam kabut dtg nk mkn gaks. skali dia dh rase....haaaaaaa....baru tau langit tinggi rendah. trus xmo benti kunyah. smpai kene pujuk dia benti mkn plk, sbb nak suh mandi.

to be honest! kepek tu simple jek. tp mmg sedap, lagi2 keledek yg kaler oren tu. terase manis2 keledek tu. yang lecehnye nk sagat keledek tu la. nk sagat keledek putih tu susah....agak keras.

 
...kakak damia kate "sedap mama"...

...jgn pandang rendah pd rupe tau....hahahhaa...

...kemain kakak damia ni posing...

len kali klau mama rajin mama buat lg ye =)

sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Tuesday, 6 December 2011

Pengat Pisang + Keledek

Semalam si mama tak rase nk mkn nasik tuk dinner. Bile tanye si papa...dia jwb perut lpr 50-50 je & xmau mkn yg berat2. Bile tanye si kakak (Dalili Damia), katenye "taknak mkn....td kakak dh mkn tayur (sayur) byk kt tolah (skolah). hehehehee...suke suki dia je bg jwpn.  =)

Tetibe tekak si mama terase nk mkn manisan2 mcm pengat (panggilan aku dr kecik bubur). Wlaupun tak bape nk larat sgt tuk msk...tp msk jgk sbb si mama ni klau angin willing nk msk tu ade, badan tak bape cargas pun blh je on. Tapi klau angin willing nk msk tu hilang....suh msk air pun mls. hahaha....x baek kan? Sian kt en suami sbb trkena tempiasnye.

Si kakak damia excited nk mkn lps siap mandi. Trus dtg kt dapur...ckp "mama...kakak nk mkn bobor". hahahhahaa.....nape la kakak panggil mknn ni bobor. sebutla bubur kot ye pun. Xpela...kakak damia dh mmg ade keturunan jawe, so tak slh klau sebutan ade bunyi ala2 jawa. kui kui kui...

Bubur ni hanya campuran pisang tanduk, keledek oren, keledek putih, biji sagu & tepung gandum letak kaler pink yang dibulat-bulatkan. Se....patutnye, nk yg sedap kene pakai tepung pulut. Akan tetapi, ghupe-ghupenye stok tepung pulut takdek kt umah. So...si mama pakai je la ape2 bhn yg ade. Bile buat bubur mcm ni, terasela brguna pokok pandan yg ditanam. Klau tak, terbiar jek. Dulu mase tanam asyik tak idup....ade je idea nk pakai daun pandan. hehehehe....manusia kan, mmg mcm tu slalunye. =)

 1 tuk papa, 1 tuk mama & yg sikit tu tuk kakak damia =)
 
 mcm2 gaye la kakak damia ni mkn

 
 haa....kan molek mkn duk lek lok mcm tu

kakak damia suke smpai menjilat bibir...hehe =)


kakak damia ni, slalu mama pesan...org pompuan duduk kene sopan. haish
kakak damia tiru papa, mkn ngan roti =)

ok, itu je la gmbr yg ade tuk entry kali ni. klau ade gmbr yg kurang sopan tu....tlg abaikan. =)

sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Monday, 5 December 2011

Hujung Minggu Yang Penat!

Di saat usia kandungan telah mencecah 30 minggu & pengisian hujung minggu tanpa rehat...terasa amat memenatkan. Maklumlah, org bekerja, bile smpai hari sabtu & ahad...msti nk berehat. Kebetulan, dh tiap2 minggu kebelakangan ni mmg takde ruang & peluang tuk brsantai dirumah. Sabtu, follow rombongan pengantin. Gerak dari BBST, sepang ke Bera, Pahang...sgt memenatkan untuk org yg berbadan dua mcm aku ni. Rase mcm aku dh tak selasak dulu. Faktor pertambahan umur agaknye...hehe. Tp kene la join kan. Adik ipar kawen tu...tak patut je klau tak pegi. Tp ade jgk abg2 yg tak pegi. Ape nak buat, bukan sume dlm kawalan kite.

Sampai umah dh maghrib. Sakit belakang & bengkak kaki mmg tak dpt nk dielak lagi. Menanggung je la. Mak, & famili long singgah umah...so, tak blhla nk rehat2 santai sesuke suki hati ni. Kene penuhi keperluan tetamu sebaiknya. Memasak & menyediakan ape2 yg sepatutnye. Wlaupun badan tgh menanggung keletihan, kene gagahkan jgk...bkn slalu pun derang singgah ke rumah...

Ahad, lbh kurang kul 3.30 ptg mak & famili long gerak blk johor. Aku, papa & damia trus tumbang! Tido smpai kul 6. Puas jgkla tido... Bangun solat asar & trus sediakan minum ptg sbb papa kate xmau mkn mlm. Layan chicken finger + jambu madu + air pns....dh sgt mncukupi. Lps maghrib & isyak, papa kemas & vakum satu umah yg dh dua minggu tak berkemas. Aku kemas dapur. Siap sume...rehat sambil tgk tv, then tido awal. Tp arini, badan masih terase saki baki keletihan dua hari tu.

Sabtu & ahad....asyik trtunggu tunggu je bile baby nak gerak. Bile badan dh letih sgt, mmg baby kurang gerak (pengalaman 1st pegnen dulu pn mcm ni). Agaknye baby memahami kondisi si mama.... =)

sentiasa belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Friday, 2 December 2011

Pesan Abah Pada Kami..

Bile sebut nama 'abah', ape yg aku terbayang...kondisi abah yg dh semakin uzur. Kasihan yang amat melihat tahap kesihatan abah. Abah semakin kerap demam, slalu x sihat, & semakin membongkok badan dia. Ade masanye abah tak dpt ke masjid. Mesti abah sedih. Mcm2 ikhtiar anak2 dh buat tuk bantu pulihkan kesihatan abah. Susah nk rawat mungkin keuzuran ni disebabkan faktor umur, bukan berpunca dari penyakit2 yang biasa kite dgr. Aku tak sure umur abah berapa. Sbb tarikh lahir yang tertera di mykad abah bknlah tahun sebenar abah lahir. Tp rasenya abah dh mencecah umur 80-an. Ade masanya, bile aku sorg2...atau lps solat...trbayang muke abah, mmg xdpt nk bendung air mata...mcm susah nk terima kenyataan abah yg dulunye sihat & cergas, kini semakin kurang kudratnya. Ati sayang abah!

Cerita je tentang abah yang slalu tak sihat di usia emasnya. Aku terigt, emak penah bgtau, dulu masa abah muda-muda. Kampung baru nak bukak. Orang-orang kampung gotong royong memerun hutan. Pokok2 kayu yg besar tu derang pikul ramai2. Maklumla, mase tu mane la ade jentera2 berat mcm skrg ni. Mak kate, mase pikul kayu tu abah paling depan. Bile nak turunkan, org belakang tak bgtau atau mungkin ade bgtau tp abah tak perasan. Cube bygkan bile 1 hujung kayu dah cecah tanah tp 1 lg masih kt atas bahu...msti akan ade hentakkan pada bahu yg masih pikul kayu tu kan....abah la org tu. Ksian abah. Kesan jangka panjang, abah mmg mudah dpt sakit2 badan. Mak kate abah takde pegi berurut lps peristiwa tu. Bile dh mencecah usia emas ni, abah semakin kerap merasai kesan sakit lama tu. Ksian abah....aku sbg anak, cume mampu bantu yg terdaya & sentiasa mendoakan agar abah dipanjangkan umur dalam kesihatan yg baik & sejahtera slalu....amin.

Entry kali ni sbenarnye aku nk share ape yg abah akan pesan pada kami (aku & suami) stp kali aku mengandung. Sama mcm mase pegnen pertama dulu, abah akan panggil kami berdua & berpesan pada kami agar slalu berpesan kpd anak dlm kandungan. Abah pesan agar si ayah (papa) slalu usap perut isteri & berpesan pd anak di dlm perut dgn ayat ni;

"Wahai anakku...jgn sekali kali engkau derhaka kepada Allah & Rasulmu, juga kepada kedua ibu bapa mu. Dan taatlah engkau kepada Allah & Rasulmu, juga kepada kedua ibu bapa mu"

Simple je kan? Blhla papa & mama yg lain cube amalkan. Mudah-mudahan anak dalam rahim si ibu dpt menjadi anak yg soleh/solehah. Aku sekadar berkongsi bende yang baik. Klau si papa takde or terlupe, si mama pun blh smpaikan pesan tu sndri pada baby...takde masalah. Setiap kali usap perut & berpesan tu, ulangla 3 kali ye (abah kate). Biaselah...berpesan ulang2, lbh mudah diingat...

Papa rajin buat ape yg abah dh pesan ni. Biasenye papa akan buat ape yg abah pesan ni stp kali lps solat, atau time aku tgh baring2 atau lps dia sapu Bio Oil kt perut aku. Aku suke sgt.......tQ papa! Luv u! =)

Belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Muffin Banana Choc Chip

Salam sume...

Balik keje smlm badan lesu sgt. Rase x larat nk msk. Menu mkn mlm pun tapau jek. Blk terus mkn, prut dh lapar sgt2. Lps mkn igt nk baring2....tetibe kakak damia nak manje2 plk. Nak mama gak mandikan. Tak nak papa.. Huhuuuu...mama yg tgh baik hati ni pun kuatkan la smgt tuk mandikan si kakak.

Lps maghrib igt nk gak baring2 rehatkan badan sbb td ptg dh terbantut hajat tu. Tetibe terigt plk muffin yang masih di status 'planning' tu. Klau x buat jgk, alamatnye busuk la pisang tu. Pisang dh msk sgt. Esok mmg takde kt umah, gi hntr panten ke kuantan. Of coz smpai umah dh penat. Jadi, mama yg baik hati ni gagahkan diri tuk siapkn muffin. Lgpun kakak damia suke muffin ni.

Mase buat muffin, ujan lebat. Syok plk tgk papa & damia layan movie. Tp sekali jenguk ke depan, lorrr...dua2 dh berlayar. Membaziaq karen jek pasang movie tu. Mentang2 ujan lebat, letak badan kejap je teruuusss lena eh. Takpela papa...tido awal, rehat...papa pun dh byk hari tak cukup rehat. =)
 
adunan dh siap, then mix pelan2 ngan choc chip & choc rice

masuk adunan dlm cup

 tabur lg choc chip. aku mmg suke letak byk2. x kedekut la katekan...hehe


 dh siap! bile pakai pisang asam...camni la rupe dia. klau pakai pisang2 lain, kaler putih jek, x besh

k, isi dlm bekas. 1 bekas tuk kakak2 kt taska damia. 1 bekas lg tuk mkn2 sndri kt umah.

....................Belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

Thursday, 1 December 2011

Donut Pertama Untuk Kakak Damia

Semalam tak masak menu berat utk makan malam. Memandangkan semua tak berape nak lapar. Aku pun berhajatla nak buat muffin banana choc chip, memandangkan ade bawak balik pisang asam (yg dh semakin susah nk dpt tu), mak bagi mase blk kampung ahad lps. Pisang pun dh masak, xle nak biar2 lg....nnti busuk. Sayang plk. Tapi tetibe teringat plk yg semalamnye lg (kelmarin) kakak damia ade buat permintaan. Dia tanye mase mkn mlm, "bile mama nk buat donut damia".  Huh!!  terbeliak jap la mate aku time dgr soklan cepu emas tu, sian dia dh lama mntk....dari last weekend lg.

Aku pun teralih la arah buat donut tuk kakak. Suspen mmg suspen la sbb 1st time ni nk buat donut sndri. Selama-slama ni just tlg mak bentukkan donut & goreng. Lain dari tu tak amik port langsung. Bile dh ade anak ni, baru la tau langit tinggi rendah. Tetibe anak mintak mskkan tu, masakkan ni. Ni anak baru masuk umor 3 tahun ni. Kang dh lg besar....lg mcm2 dia pandai mintak. Btl tak para ibu? hehe =D

Mase uli & bentukkan donut tu mmg x kasik chan langsung kakak damia tgk. Sbb xnak dia tau ape projek aku tuk dia.....takut2 x jd kt penghujungnye nnti. Senyap2 je buat. Klau dh jadi baru la ckp kan? Utk merahsiakan ape yg aku tgh buat, aku suhla en suami ajak dia naik mandi. Bile dia turun je, donut baru siap digoreng. Tetibe kakak blh trnmpk plk. Trus excited dia amik pinggan tuk mkn. Padahai aku x golek lg donut tu kt gule. Time golek tu...punyela setia dia tggu kt sebelah sambil mulut pot pet pot pet mintak letak donut dalam pinggan yg dia dh pegang dr td. Hehehee....sabo je la kakak damia tomel tu. =)

Hidang bersama teh O panas....tuk papa. Kakak damia mcm biasa, mintak air msk je. Bagus dia ni...simple je. Klau nk tau la kan...2 biji kakak damia makan donut tu. Tak penah tgk dia mkn donut 2 biji sekaligus. Slalu sebiji je. Lps tu dia ade mntk lg, tp papa x bagi sbb takut trmuntah sbb terlebih mkn. Mane taknye, lps mkn 2 biji donut...dia mkn benjo plk. Apepun, happy je mama rasa...bile ape yg diminta dimakan dgn sungguh2. "Tu yang buat mama suke masak ape yg kakak mintak!"

Donut 1st timer ni....agak terlalu lembut. Maybe kurang tepung & terlebih penaik. Aku pun buat ikut resepi yg paling simple. Takpe...xde mslh, len kali bley buat lg. Maybe next time akan lebih sedap...hehee.

 Tgh tunggu donut naik menggebu


Donut siap! sedia utk dimakan.. =)


Kesimpulannye....x jadila buat muffin banana choc chip tu. Arini kot! Tu pun klau blk nnti x bz & x penat =)

Belajar bersyukur dengan apa yang ada....(peringatan untuk diriku)

I'm Preggy Mummy!.... for 2nd time

Esok (2Dis2011), genaplah sudah 30 minggu aku pegnen. Maknanye...ade lbh kurang 10 minggu lagi baby duk dlm perut mama dia. Baby dh smakin aktif dlm perut. Kadang buat mama rasa geli2, kadang sakit2 sket & senak gak bile gerakkan baby agak kuat. Honestly! sampai arini mama tak tau lg baby dalam perut mama ni boy ke girl. Majoriti kawan-kawan, famili & nurse yang mama jumpe time gi check up berteke teki teka tekuk yg dlm perut mama ni baby boy. Tak tau kriteria ape yang membuatkan derang sume teke lelaki...hehe. Mama senyum je la, xde jwb apepun sbb mama pun xdpt nk agak. Cume yang mama perasan bentuk perut mama ni tak sama mcm mase si kakak dulu. Kali ni bentuk perut mama lebih membulat kedepan & lebih kecil saiznye. Si kakak dulu bentuk perut mama bulat melebar & lbh besar...hehe. Kakak lahir pun agak besar sizenya...3.13kg. Blh tahan kan? Tp nurse kt hospital tu tgk kakak, dia igt berat kakak 4kg. Maybe sbb muke kakak tembam sgt...menampakkan size kakak besar.

Mama x kisah la baby dalam perut mama ni boy ke girl....asalkan baby sihat & sempurna sifat...amin. Mase 1st pegnen dulu pun mama tak tau baby dalam perut lelaki ke pompuan. Mase tu mama & papa mmg nk buat surprise tuk diri sendri. Almaklumla anak pertama. Mase shopping barang2 baby, sume yg kitorg beli kaler2 yang unisex. Dua2 jantina blh pakai. Lagipun utk baju2 baby, kitorg lbh suke beli kaler putih...nmpk brtambah suci baby yg lahir sememangnye suci tu. kan? Lps baby dh lahir, barula shopping lg, ikut warna yg sesuai ngan jantina dia. Apepun, baju si kakak yg byk kaler pink tu...kebanykkannye pemberian org, yg mama & papa belikan biasenye bkn kaler pink...hehe. Gugurl tak semestinye kene karer pink kan? =)

Due date 13.02.2012, nombor2 tu lbh kurang je ngan tarikh declare & nikah. Aku+husben declare 13.12, tahun 2006. Then kawin pada tarikh 23.12 tahun 2007. Pusing2 je no tuk hari & bulan tu. Tahun mestilah berubah kan? Tuk 2nd baby ni xtau la kuar btl2 ikut due date tu ke tak. Si kakak (Dalili Damia) lahir btl2 ikut due date yg doctor bagi... 25.10.2008.  Mama tak kisah baby lahir bape hb, yang penting baby & mama selamat & sihat....amin. =)

Gambar?? Aku tak de sgt koleksi gmbar2 time pegnen. Mmg dari 1st pegnen dulu pn aku tak byk brgambar...tak tau nape. Tapi takpe...klau aku ade trjumpe gambar yg sesuai, aku selit kt entry ni ye. Tuk tatapan & kenang-kenangan...blh compare muke2 aku tiap kali pegnen...hehe.

....kepada sesape yg terbace blog ni, doakan agar mudah segala urusan melahirkan anak dalam kandungan ni & doakan juga kedua-dua kami selamat ye. Amin..